top of page

’t Goet te Wynckele Gullegem.

Stap in de rijke geschiedenis van deze dwarsschuur, beschermd monument sinds 1980 en de enige overgebleven getuige van de vroegere, eeuwenoude hoeve 't Goet te Wynkele, gelegen aan een meander van de Heulebeek.

De geschiedenis van 't Goet te Wynckele reikt ver terug. De eerste vermelding van dit erfgoed dateert uit 1227. In de 18e eeuw, een periode van bloei voor de abdij, werden verschillende delen van de hoeve herbouwd. Zo ontstond in 1732 de prachtige schuur, die in 1994-1995 een zorgvuldige restauratie onderging en tot op heden bewaard is gebleven. Alle andere hoevegebouwen werden helaas afgebroken. 

De dubbele dwarsschuur is een waar meesterwerk, herkenbaar aan de zijpuntgevel. Het stevige metselwerk, verankerd en bekroond met een overkragend pannen zadeldak, getuigt van vakmanschap. De aandaken met vlechtingen en het uilengat voegen een vleugje elegantie toe aan het geheel. Twee rondboogpoorten, met druiplijstjes versierd, bieden een majestueuze ingang tot dit erfgoed.

't Goet te Wynckele is een plek waar de geschiedenis herleeft. De schuur ademt een sfeer van authenticiteit en de karaktervolle elementen vullen de ruimte met betovering. 

bottom of page